U vindt ons ook op
U aangeboden door
Vrouwen En Mannen

U bent een oermens

Ooit kocht ik op de luchthaven vlak voor vertrek naar een zonnig oord een boek over lichaamstaal. ‘The definitive book of body language’ van Allan en Barbara Pease bleek vermakelijke leeskost, met tips waarvan je de wetenschappelijke waarde waarschijnlijk met een korrel zout moet nemen.

Veel van de ‘feiten’ in het boek vinden hun verklaring in de evolutionaire psychologie. Die gaat ervan uit dat het grootste deel van onze psyche en gedrag te herleiden zijn tot de oermens. De menssoort zou immers voor 99% van zijn bestaan jager-verzamelaar zijn geweest.

Een voorbeeldje dan maar? Volgens Allan en Barbara is het zicht van mannen en vrouwen wezenlijk verschillend. Logisch, want de oerman moest als jager dat konijntje in de verte kunnen zien, terwijl de oervrouw vooral overzicht in haar directe omgeving moest hebben. Gevolg? De man kan niks vinden in een rommelige koffer, zijn vrouw wel.

Volgens Barbara en Allan Pease zien vrouwen in één oogopslag het geheel. Mannen kunnen slechts op één punt scherpstellen; de rest is vaag.

Volgens Barbara en Allan Pease zien vrouwen in één oogopslag het geheel. Mannen kunnen slechts op één punt scherpstellen; de rest is vaag.

Dit gegeven heeft overigens ook gevolgen voor het spel op de dansvloer in uw plaatselijke discotheek. Een vrouw hoeft een man immers niet aan te kijken om hem waar te nemen. Maakt een vrouw dus oogcontact, dan is dat volgens het schrijversduo een voor haar overbodige handeling, waarschijnlijk bedoeld als uitnodiging.

Ook bij sollicitaties moet je goed letten op de vrouw aan tafel. Ze zal je bij binnenkomst recht aankijken en tegelijkertijd zien of je schoenen wel zijn gepoetst. Test het vanavond maar eens uit met uw partner.

Overigens zijn vrouwen volgens het boek sowieso beter in het lezen van lichaamstaal, wat veel miscommunicatie tussen de seksen zou verklaren. Zo lieten psychologen van Harvard University mannen en vrouwen kijken naar een film zonder geluid. Van de mannen las 42% de situatie correct, tegenover 87% van de vrouwen.

De opdracht van het boek lijkt dan ook vooral aan heren gericht. “This book is dedicated to all people who have good eyesigh, but who cannot see.” Daar kunnen we het mee doen.

Deel dit op sociale media:

    Je kan reageren