U vindt ons ook op
U aangeboden door
Voetbalveld Medium

Tellen in voetbalvelden

Ik ben altijd heel slecht in het inschatten van hoeveel mensen er op een feestje waren of hoe groot een landgoed van 12 hectare is. Totaal geen gevoel heb ik bij zulke abstracte groottes en aantallen. Gelukkig zijn ook oplossingen voor: visualiseren ervan!

Wist je dat de kans dat je de Nieuwjaarsloterij van de Staatsloterij wint net zo groot is als dat je 22 keer achter elkaar kop gooit? Dat zei een expert op oudejaarsdag. Ik heb het geprobeerd, maar kwam niet verder dan driemaal dezelfde uitkomst. De kans is dus écht heel erg klein, besefte ik. Had ik me dit ook gerealiseerd wanneer de expert alleen had gezegd dat de kans minder dan een procent is?

Voorhoede Barca verdient net zoveel als alle 378 werknemers van Ajax

En bedragen, is er een beeld te vormen bij grote bedragen zoals miljarden of miljoenen? Het Parool maakte een treffende vergelijking om aan te geven hoe groot het liquiditeitsverschil is tussen Ajax en Barcelona, die voor de Champions League tegen elkaar moesten spelen: Voorhoede Barca verdient net zoveel als alle 378 werknemers van Ajax. Zo’n vergelijking zegt veel meer dan het noemen van het bedrag van 48 miljoen euro dat de drie spitsen van Barcelona samen verdienen.

Om alle cadeaus die we kopen voor Sinterklaas kwijt te kunnen schijnt er een magazijn van 580.000 vierkante meter nodig te zijn voor de 1,9 miljoen pallets aan cadeaus. Hoe groot zo’n magazijn dan is? EVO, de belangenbehartiger van handels- en productiebedrijven, verduidelijkt deze aantallen op de website: Om de cadeaus voor alle Nederlanders op te kunnen slaan, heeft Sinterklaas een magazijn nodig zo groot als maar liefst 116 voetbalvelden. Kijk, dat zijn er nogal wat.

Alle Sinterklaascadeaus passen op 116 voetbalvelden

Meten met gelijke maten

Er is nauwelijks een beeld te vormen van de grote en abstracte aantallen die we dagelijks om ons heen horen. Meer gevoel krijgen we erbij als die aantallen worden vergeleken met iets concreters, zoals bekende steden, volle stadions, het gooien van muntstukken of het tellen in voetbalvelden. Maar dan moet er wel met gelijke maten gemeten worden. En dat is bij de voetbalvelden niet helemaal het geval.

In de richtlijnen van de Nederlandse voetbalbond KNVB zit vijf meter speling in zowel de lengte als de breedte van het veld: de lengte van een voetbalveld  mag 100-105 meter mag zijn en de breedte 64-69 meter. Het kan dus zomaar zijn dan het veld van de ene club breder en langer is dan de andere club. Opmerkelijk? Dan sta je helemaal te kijken van de nóg ruimere afmetingen van de wereldwijde voetbalbond FIFA: 90-120 meter in de lengte en 45-74 in de breedte. Misschien dat zo’n vrije regelgeving past bij een organisatie als de FIFA, maar voor de duidelijkheid van een boodschap meet ik liever niet met verschillende maten.

Verder lezen
  • Burger, P. & De Jong, J. (2005). Handboek Stijl. Den Haag: SDU, met een mooi hoofdstuk over de menselijke maat
Deel dit op sociale media:

    Je kan reageren