U vindt ons ook op
U aangeboden door
Bt Spelt Tekst

Hun hebben gespelt

Helaas komen we spelfouten nog regelmatig tegen. Niet alleen zijn deze fouten vervelend en slordig, ook leiden ze af van de inhoud van de tekst en wekken ze irritatie op. Wij taalpuristen maken – ahum – zulke fouten natuurlijk nóóit, maar voor als je de regels van onze taal moet uitleggen aan anderen: twee handige tips voor een foutloze tekst – naast het advies om ’t Kofschip dan wel Fokschaap te gebruiken natuurlijk.

Maak er een pakkend liedje over

Is dat ene werkwoord nou met een d of met een t? Het zijn de basics van onze spelling, maar toch zitten de regels nog niet bij iedereen erin gebeiteld. De tip: de band De Staat maakte er voor Het Klokhuis een pakkend liedje over, inclusief grappige video. Al spelend leren, het werkt niet alleen voor kinderen. Wedden dat dit liedje nog wel even in het hoofd blijft hangen?

De Valkuil-spellingchecker

Wel of niet bewust met stam+t gewerkt, dan nog kunnen er spelfouten in de tekst blijven zitten. Voor de ultieme check laat je de hele tekst controleren. De automatische spellingchecker van Microsoft Word is van velen een trouwe vriend. Alle suggesties van het programma worden soms blind geaccepteerd. Gevaarlijk. Want de suggesties blijken nogal eens fout te zijn waardoor de spelling in de tekst alleen maar slechter wordt in plaats van beter.

Een automatische spellingchecker waar beter op te vertrouwen is, is Valkuil. Deze tool is ontwikkeld door wetenschappers en werkt op een andere manier dan Word. Waar Word de controle uitvoert op basis van de spellingregels, vergelijkt Valkuil de zinnen in je tekst met andere zinnen in een enorm grote verzameling teksten. Gebaseerd op de overeenkomsten tussen jouw zin en die eerdere zinnen, berekent Valkuil de kans of jouw spelling correct is. Het is een andere manier van denken dus, maar de resultaten zijn hoopgevend. Bovendien wordt de tool continu verbeterd, mits gebruikers aanvinken dat de analyse voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt mag worden (tip!).

Zelf Valkuil.net proberen? De tool staat online en is nog gratis ook!
Bijkomend voordeel: ook voor het Engels is zo’n tool ontwikkeld: Fowlt.net.

Deel dit op sociale media:

    Je kan reageren