U vindt ons ook op
U aangeboden door
ByebyeMac

Bye bye

Vandaag, 11 november 2016, vindt de officiële slotconferentie van het NWO themaprogramma Begrijpelijke Taal en Effectieve Communicatie plaats. Tijdens de conferentie rapporteren de onderzoekers over de resultaten van de projecten en wordt er gediscussieerd over hoe het nu verder moet met onderzoek naar begrijpelijke taal. En daags ervoor kregen Marieke van Straaten, Julia Borgers en Miriam Castricum van de gemeente ‘s-Hertogenbosch tijdens de finale van de Nationale Schrijfwedstrijd de Gouden Veer uitgereikt, de prijs voor de best schrijvende ambtenaar voor een brief over de verwijdering van persoonsgegevens uit het register van voor de adoptie.

Met het einde van het themaprogramma komt er ook een einde aan dit blog. In de voorbije veertien maanden hebben we 53 blogs gepubliceerd over allerlei onderwerpen rondom begrijpelijke taal. Blogs over het belang van aandacht voor taalverzorging en spelling, het gebruik van beeld, stijlkwesties (ironie, intensiteit, concreetheid). Die over taalverzorging zijn het meest gekeken en (nemen we aan) het meest gelezen. Een catchy titel doet het goed: de blog “Zeg, doe die gulp eens dicht!” was het populairst. Een enkele blog leidde tot reacties, al zijn er nooit felle discussies ontstaan. En sommige blogs werden gerepost op andere media.

Ons team van bloggers was welbewust samengesteld: twee mannen en twee vrouwen, twee bloggers uit de praktijk en twee uit de wetenschap. We hebben ervan geleerd, we hebben er van genoten. En we gaan zeker niet stoppen met bloggen. Want over begrijpelijke taal valt nog een heleboel te zeggen. En er zijn zoveel onderwerpen waarover we nog graag hadden willen schrijven, zoals denglish, jongerentaal, infographics enzovoorts. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Christine Liebrecht, Erik Slofstra, Wilbert Spooren, Jolenta Weijers
Deel dit op sociale media:
  Over de auteur:

  Wilbert SpoorenWilbert Spooren is hoogleraar Taalbeheersing van het Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen.View all posts by Wilbert Spooren →

  1. Laurens Ohlenroth
   Laurens Ohlenroth4 september 2017

   Geachte heer Spooren,

   Vanwege mijn werk heb ik belangstelling voor begrijpelijke taal en ik na enig zoekwerk, belandde ik op deze website.
   Ik lees dat het themaprogramma is afgesloten. Wat fijn dat de blogs bewaard zijn gebleven. Zijn de resultaten van het themaprogramma gebundeld voor geïnteresseerden?

   Met vriendelijke groet,
   Laurens Ohlenroth
   Communicatiemanager Nederlandse Spoorwegen

  Je kan reageren