U vindt ons ook op
U aangeboden door
Pas Op School

Pas op school

De vakantie is voorbij, strandspullen zijn opgeborgen, kinderen gaan weer naar school. Mocht u dat ontgaan zijn, de boodschap hangt bij elk schoolgebouw. Al jaren verbaas ik me over die spandoeken.

Pas op school

Als klein meisje van zeven zag ik bij mijn basisschool een spandoek met de tekst “Pas op school”. Ik vond het lief dat nieuwe kinderen op deze wijze werden verwelkomd. “Welkom, je bent pas op school!” Wel vond ik het raar dat alleen nieuwe kinderen werden begroet.

Maar het bleek geen warm welkom. Het was een waarschuwing: “Pas op voor de school!”. Een rare en onlogische boodschap, vond ik: school was toch leuk? Ik interpreteerde de tekst hetzelfde als: “Pas op voor vuur en pas op voor onbekende mannen.”

Natuurlijk is de tekst bedoeld voor weggebruikers bij scholen. Zij moeten oppassen voor kinderen die ineens kunnen oversteken. Een gepaste snelheid en grote oplettendheid zijn geboden, is de zeer impliciete essentie van het spandoek.

De scholen zijn weer begonnen

De tekst is intussen meermaals aangepast. Pasgeleden las ik “De scholen zijn weer begonnen” bij een schoolgebouw. Dat is in mijn ogen geen verbetering; het doel is nu nog onduidelijker. Er staat niet meer dan een beschrijving die de lezer puur als kennisgeving kan opvatten. Vergelijkbaar met uitingen als “Wat is het warm” en “Je veter zit los”. Waar is de waarschuwing gebleven?

Met je hart rijden, hoe doe je dat eigenlijk?

Rij met je hart

Om te markeren dat weggebruikers toch meer moeten doen dan deze boodschap ter kennisgeving aannemen, is aan sommige spandoeken in kleinere letters toegevoegd: “Rij met je hart”. Weggebruikers moeten dus na het lezen van deze tekst “met hun hart gaan rijden”. Maar hoe doe je dat?

Maak de boodschap expliciet

Af en toe kom ik een spandoek tegen waar de essentie van de boodschap meer expliciet is gemaakt: “Niet sneller dan 30 op de teller” en “Bedankt dat je langzamer rijdt!”. De suggesties zorgen weliswaar voor duidelijkheid, maar om dichter bij de tekst te blijven die ik als klein meisje zag, wil ik de volgende suggestie meegeven aan Veilig Verkeer Nederland:

“De scholen zijn weer begonnen. Pas op voor overstekende kinderen”

 

 

Deel dit op sociale media:

    Je kan reageren