U vindt ons ook op
U aangeboden door
Trump Samen

De ‘chop-chop’ en de ‘bunny’: Trumps non-verbale taal

Gefascineerd kan ik naar de optredens van presidentskandidaat Donald Trump kijken. Het is u vast niet ontgaan dat deze man op vele vlakken afwijkt van wat we gewend zijn van (aanstaande) politici, maar zijn de handgebaren van deze man u weleens opgevallen? Deze non-verbale taal is veelzeggend in een boodschap.

Non-verbale taal moet niet worden onderschat. Er zijn mensen die geloven in de regel dat 93 procent van je communicatie non-verbaal is en slechts 7% verbaal. Nu is dat nooit wetenschappelijk aangetoond, maar dat neemt niet weg dat je alleen al met je handen een eigen taal kunt spreken of gesproken taal kunt ondersteunen.

De middelvinger omhoog, een duim omlaag, het ok-teken met wijsvinger en duim, het zijn allemaal voorbeelden van non-verbale taal met een eigen betekenis. Elke westerling zal begrijpen wat je ermee bedoelt. In andere culturen kunnen deze gebaren overigens een andere betekenis hebben; met het ok-teken vraag je in Japan om de rekening en de duim omhoog betekent in Iran hetzelfde als de middelvinger bij ons.

Handgebaren kunnen ook de verbale taal ondersteunen. Als je bijvoorbeeld een aantal zaken wilt noemen in je betoog, dan helpt het om met je vingers mee te tellen. “Ten eerste” (duim omhoog), “ten tweede” (wijsvinger erbij), “ten derde” (middelvinger sluit aan). Of als je extra attentie wilt voor één belangrijk punt, dan helpt het om bij het noemen van dat punt je wijsvinger omhoog steken als een waarschuwingssignaal. Je kunt met gebaren bovendien je verhaal concretiseren, bijvoorbeeld door de afmetingen met je handen aan te geven.

Trump gebruikt veel van deze betekenisvolle non-verbale taal. Het viel me voor het eerst op toen hij diverse punten benadrukte door op hetzelfde ritme als zijn gesproken taal zijn wijsvinger te gebruiken of het ok-gebaar te maken. Ze ondersteunen en versterken de woorden die hij spreekt. Hij komt over als een sterke man die weet wat hij wil en duidelijke taal spreekt. Hoe meer fragmenten je van hem ziet, hoe meer zijn grootste gebaren de leidraad vormen van zijn verhaal.

Ik blijk niet de enige te zijn die zijn gebaren opviel. Op het internet circuleren lijstjes rond met ‘Trump Gestures’. De veelgebruikte gebaren van Trump hebben zelfs eigen namen gekregen:

  • The sprinkler
  • The pneumatic drill
  • The OK-pinch
  • The bunny
  • The claw
  • The I know that guy
  • The chop-chop

Nieuwsgierig en zelf uitproberen? Bekijk de handgebaren in deze video!

Deel dit op sociale media:

    Je kan reageren