U vindt ons ook op
U aangeboden door
Verkeersbord met onderbord 'Lijnbussen uitgezonderd'

Apparaatpraat

Wanneer was uw laatste gesprek met een apparaat? Waarschijnlijk korter geleden dan u denkt.

Misschien vertelde uw wasdroger vanochtend nog dat het programma beëindigd was. Dat is drogertaal voor: “Ik ben klaar, vouw die sokken maar op!” Even later mopperde uw strijkijzer wellicht dat het reservoir leeg is. Zuivere strijkboutenklets voor: “Zo kan ik dus niet stomen, hè. Vul dat water eens bij!”

Pinautomaten praten ook, zoals u ongetwijfeld weet. Eerst vragen ze om uw viercijferige PIN-code. Daarna feliciteert de automaat u tegenwoordig met het behalen van uw PIN-diploma: “U bent geslaagd!”

Mobiele telefoons calibreren en synchroniseren dat het een aard heeft. En verkeersborden kunnen er ook wat van, soms zelfs met zijn tweeën tegelijk. Om de hoek bij mijn werkgever staat zo’n duo. Het ene bord vertelt wie de straat NIET in mag, het onderbord wie er NIET-NIET in mag: Uitgezonderd lijnbussen. Zij wel dus.

‘Uitgezonderd’ klinkt misschien wat ouderwets. ‘Behalve’ zou spreektaal zijn, maar daar doen verkeersborden niet aan. Op korte afstand van het NIET-NIET-bord staat nog zo’n formeel type. Dat bord waarschuwt voor een paal die uit de grond kan komen en noemt dat een beweegbaar obstakel.

Bord met onderbord: 'Beweegbaar obstakel'Met al die moeilijk pratende dingen om ons heen, is het een wonder dat het nog vaak goed gaat ook. Misschien is apparaatpraat iets waar we aan gewend raken. Misschien zijn we hun onnavolgbare logica steeds beter gaan begrijpen. Toch overkomt me nog wel eens dat de vertwijfeling toeslaat.

Zo herinner ik me die keer dat ik mijn USB-stick uit een laptop wilde halen. Nou wist ik wel dat laptops erg boos kunnen worden als je zo’n stick er zomaar uittrekt. Vaak verschijnt dan een woest uitroepteken in beeld. Er moest een handeling aan voorafgaan waarmee ik de stick eerst zou ontkoppelen.

USB verwijderen, stelde de laptop voor. Dat leek me erg rigoureus, maar andere opties had ik niet. Even waande ik me een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Ik klikte. Voorzichtig. Zou nu alles van mijn stick gewist worden?

Sindsdien weet ik dat je USB-sticks altijd probleemloos kunt verwijderen. En dat is dan toch een heel verschil met de bommen waar de EOD mee te maken heeft. Die dingen eisen soms zomaar het laatste woord op.

Deel dit op sociale media:

    Je kan reageren